Morton Steam Beer on tehty delawarelaiseen tapaan

Morton Steam Beer 2016 - Delaware Common

Konttiravintolan oma, vain meitä varten tehty oma olut ”Morton Steam Beer” sai tälle kesälle uudistetun, varsin raikkaan reseptin. Alkoholipitoisuudeltaan 5,3% olut on saatavilla kaikista Mortonin Konttiravintoloista, ei mistään muualta. Vaikka nimi on sama kuin kahden edellisen kesän höyryolut ja tämäkin on jyväskyläläisen Hiisi Panimon tekemä,kyseessä on kuitenkin täysin uusi tuote. Kuparisen ruskea höyryolut on helposti juotava ja hedelmäisen raikas, kuitenkin samalla mukavan mallasvetoinen ja jenkkityylinen.

Myös tällä kertaa oluen resepti on Hiisi Panimon pääpanija Tatu Hiitolan käsialaa. Tavoitteena oli tehdä kesäterassille sopiva tanssipari Mortonin burgerille. Hiitola kertoo oluessa käytetyn hyvin suositun, klassisen jenkkiläisen Cascade-humalan lisäksi myös modernimpeja humaloita, kuten aromikasta Mandarina Bavariaa sekä Apolloa.

Vaikka väri on tumman ruskea, ei maku ole paahteinen vaan ennemmänkin karamellisoitunut.

”Tämä on ennemminkin toasted kuin roasted”, Hiitola kommentoi samalla putsaten oluen käymistankkia seuraavaa oluterää varten.

Morton Steam Beer 2016 on tyyliltään Delaware Common – höyryolut. Olut on siis sukujuuriltaan ja tyyliltään sieltä mistä Mortonin tarinakin, eli Amerikan yhdysvaltojen Delawaresta. 1800-luvun Delawaressa tyypillistä oli käyttää oluen raaka-aineena kauraa ja sitä on ripaus mukana myös tässä oluessa vehnän kaverina.

Delaware Common, jonka Hiitola löysi tätä olutta suunnitellessaan ja tutkiessaan yhdysvaltalaista oluentekoperinnettä, on hyvin paljon harvinaisempaa kuin sukulaisolut California Common.

Myös suosittu olutasiantuntija @hophunters tutustui olueemme:

Mikä ihmeen höyryolut?

Höyryolut, steam beer on alunperin amerikkalainen, täällä päin jokseenkin harvinainen oluttyyppi. Siinä erikoista on se, että se tehdään lager-oluista tuttua pintahiivaa käyttäen valmistusmetodin ja käymislämpötilojen ollen kuitenkin suurinpiirtein samat kuin ale-tyyppisessä pohjahiivaoluessa.

Kuuleman mukaan oluttyyppi syntyi työläisväestön keskuudessa 1800-luvun Yhdysvaltojen villissä lännessä, kun olutta valmistettiin saatavilla olevista raaka-aineista, mutta lager-oluen valmistukseen normaalisti vaadittava matalahko lämpötila oli käytännössä liian vaikeaa ja kallista saada onnistumaan Californian lämmössä.

Morton Steam Beerin on tehnyt jyväskyläläinen Panimo Hiisi.

Morton Steam Beerin on tehnyt jyväskyläläinen Panimo Hiisi.

Kolmas kerta toden sanoo?

Tämä on nyt kolmas oma oluemme. Ensimmäinen oli savolaisia olutperinteitä kunnioittanut rukiinen Emäpitäjä-olut, toinen Konttiravintoloista kahdelta edelliseltä kesältä tuttu Steam Beerin ensimmäinen versio. Nyt tämä kolmas alkaa olla kaikista lähimpänä sitä mitä omalta olueltamme olemme kaivanneet; sellaista olutta mitä olettaisimme itse John Mortonin tahtovan juoda; helposti juotavaa ja persoonaallisen maukasta.

Etiketin on raapustellut luottograafikkomme, pieksämäkeläinen Heikki Skyttä (Whitewall Oy). Edellisen höyryoluen tapaan myös tällä kertaa itse herra John Morton täryyttelee etikettikuvassa höyryjyrällä omaan mahtipontiseen tyyliinsä. Itse oluen tapaan myös etiketti sai hieman lisää raikkautta.

Etualalla itseolut, taka-alalla oluen luoja Tatu Hiitola.

Etualalla itseolut, taka-alalla oluen luoja Tatu Hiitola.

Pääpanija Hiitolan mukaan täydellinen olut on haave, johon hän jatkuvasti itsekin pyrkii, samalla uskoen ettei sitä ehkä kukaan koskaan saavuta. Osittain siksi, että kysymys parhaasta oluesta on hyvin pitkälle tilannesidonnainen – toinen olut sopii hyvin yhteen, ja toinen toiseen tilanteeseen. Ohimennen hän kyllä mainitsee Morton Steam Beerin olevan parhain mahdollinen vaihtoehto kesäterassiburgerille.