Mitä tehdä Äänekoskella? Lue Konttiravintolan 5 vinkkiä

Konttiravintola Morton, "Little Aaron", Äänekoski

Valkoinen konttiravintolamme “Little Aaron” on nyt toista kesää Äänekoskella, aivan keskustan tuntumassa sijaitsevassa rantapuistossa. Tämä noin 20 000 asukkaan keskisuomalainen kaupunki on tunnettu teollisuudestaan – erityisesti paperiteollisuudestaan, joka elää paikkakunnalla edelleen varsin vahvana.

Valtatie nelosta pitkin Jyväskylästä Äänekoskelle hurauttaa reilussa puolessa tunnissa. Jos taas lähtee kurvailemaan toiselta puolelta kaupunkia pyyhkivää kantatietä 69 päätyy alle tunnin autoilun jälkeen Mortonin kotipitäjään Rautalammille. Tiesitkö muuten, että aakkosjärjestyksessä Äänekoski sijoittuu kuntalistauksessa koko joukon viimeiseksi?

Äänekosken Konttiravintolalla riittää ohjelmaa pitkin kesää. Esimerkiksi tänään torstaina 30.6. klo 19 6:n koomikon Jaakko & Kulta Stand Up-komiikkakiertue pysähtyy terassillemme. Hauskuutusta kestää pari tuntia ja liput kustantavat vain 8€.

Konttiravintolan oman ohjelman lisäksi kokosimme tähän teidän iloksenne muutaman varman vinkin miksi kannattaa tulla käymään Äänekoskella tänä kesänä. Siis, jos tahdot:
…retkeillä tai kalastaa ota ehdottomasti suunnaksi

Kapeenkoski

Kuuleman mukaan Kapeenkoski Äänekosken ja Laukaan rajalla lumoaa niin kalastajat kuin retkeilijätkinKyllä tämän takia kannattaakin poiketa 15 kilometrin päähän Konttiravintolalta.

Kosken vieressä olevaan Kapeenniemeen astutaan massiivisesta honkaportista. Kesäaikaan polkureittejä kiertelee monia ristiinrastiin mäntymetsäistä niemeä. Taukopaikkoja tulisijoilla löytyy polkujen varsilta useampia ja löytyypä laavujakin, jos tahtoo jäädä vaikka yön yli. Kapeenniemen metsissä ja rannoilla on runsaasti eläimiä, eikä esimerkiksi liito-oravan tai saukon näkeminen ole ollenkaan mahdotonta. Myös peuroja, hirviä ja jopa ilveksiä alueella kuljeskelee aina toisinaan.

Kapeenkosken lisäksi Kapeenniemen ympärillä sijaitsevat myös Makasiinikoski, Luijankoski ja Kärmekoski. Ne kaikki ovat suosittuja kalapaikkoja missä kalamiehet (ja -naiset) jallittelevat muunmuassa lohikaloja, kuten hieman harvinaisempaa harjusta. Muistathan, että koskissa kalastaminen ilman kalastulupaa on kielletty. Tarkemmat säännöt kalastukseen löytyvät täältä: http://www.kapeenkoski.com/kalastussnt/

Tiesitkö muuten kuplettimestari Reino ”Repe” Helismaa vietti nuoruutensa kesiä Kapeenkoskella tukkijätkänä?

KaKapeenkosken lahkomylly.
Kapeenkosken Lahkomylly. Kuva: Qsirppi

…rentoa kesäistä sporttia, silloin homman nimi on

Frisbeegolf

Frisbeegolfin harrastajamäärät ovat olleet viime vuosina hurjassa kasvussa. Eikä ihme, sillä lajiin on aloittelijankin helppo päästä mukaan jo ensimmäisellä heitolla, mutta haastetta löytyy silti loputtomasti. EHkä juuri se tekee lajista niin kiehtovan.

Äänekoskella frisbeegolfratoja on kaksi; ensimmäinen, 18 väyläinen rata löytyy Äänekosken liikuntapuistosta futis- ja jääkiekkokenttien vierestä kangasmetsästä. Virallinen osoite radalle on Honkolankatu 22, Äänekoski.

Toinen rata löytyy Suolahdesta, mihin se rakennettiin hyvin pitkälti talkoovoimin kesällä 2015. Rata starttaa Telakkakadun koulun pihasta. Mittaa tällä radalla on 9 väylän verran.

Kierrokset molemmilla radoilla mahtuvat hyvin samalle reissulle, sillä välimatkaa radoilla on vain alle parikymmentä kilometriä. Vinkkinä suosittelemme aloittamaan Suolahdesta, sillä Äänekosken frisbeegolf-radalta on jälkipeleille Konttiravintolaan vain noin 7 kilometriä. Molempien ratojen käyttö on ilmaista, kunhan vain frisbeet ovat omasta takaa.

frisbee golf target


…musiikkia koko rahan edestä. Merkitse kalenteriin heinäkuun viimeinen viikko ja

Keitele Jazz

Jo yli 30 kertaa järjestetty musiikkitapahtuma Keitele Jazz vetää heinäkuun lopussa pitkin viikkoa, ympäri kaupunkia järjestetettäviin tapahtumiin vuosittain tuhansia ihmisiä. Radiosta tuttujen hittiartistien lisäksi tapahtuma marssittaa lavalle usein myös hieman harvinaisempia bändejä, niin myös tänä vuonna. Tässä tapahtumassa musiikki on vahvasti pääosassa.
Keitelejazzin pääareena, jazzteltta sijaitsee samalla rannalla Konttiravintolan kanssa ja matkaa meiltä sinne on vain muutama sata metriä. Poikkea siis burgerille matkalla jazzeille.

Tänä vuonna jazzteltan ohjelma näyttää seuraavanlaiselta:

  • Ke 27.7. Tuure Kilpeläinen, Ile Kallio Big Rock Band, Juha Tapio
  • To 28.7. Tiisu, Chisu, J. Karjalainen
  • Pe 29.7. Lauri Porra, Frank Zappa Memorial Pancake Breakfast, Carl Palmer’s ELP Legacy
  • La 30.7. Jarmo Saari Republic, Anssi Tikanmäen Orkesteri: “Maisemakuvia Suomesta”, Lauluyhtye Rajaton
Keitele Jazzeilla esiintymässä mm. J.Karjalainen
Keitele Jazzeilla esiintymässä mm. J.Karjalainen

…nautiskella kesäteatterista joko aikuisten kesken tai lasten kanssa. Silloin valintasi on

Kievarin Kesäteatteri

600 istumapaikkainen Kievarin kesäteatteri on rakennettu Kartano Kievarin pihamaalle. Kesäteatterissa pyörii läpi kesän useita eri esityksiä. Kuten useana kesänä aiemminkin tuo iskevistä huumoristista revyistään tunnettu Uusi Iloinen Teatteri Äänekoskelle jopa kaksi esitystä; heinäkuun ajan pyörii Kummelista tutun Heikki Silvennoisen sekä Sari Havaksen tähdittämä komedia Aikamoisia akanketaleita. Tämä hupaelma on kertomus siitä, miten kolme kovin erilaista voimakasta naista onnistuu pelastamaan pienviljelijä Kauno Virtasen erikoiset afäärit ja siinä sivussa myös hänen miehuutensa. Heinä-elokuun taitteessa yhden viikonlopun ajan kesäteatterissa esitetään Melkoisia muskettisotureita, jonka rooleissa nähdään mm. Jussi Lampi, Sari Siikander ja Puntti Valtonen.

Koko perheelle tarkoittu seikkailusatu Robin Hood on tehty paikallisin voimin. koko esiintyjäkaartin ikähaitari on uskomaton 4-75 vuotta. Pääosan näyttelee nuori äänekoskelainen Niko Dahlblom. Elokuulle saakka on mahdollista päästä seuraamaan millaisiin seikkailuihin rikkaita vastaan taisteleva Loxleyn Robin, Marian-neito, Nottinghamin seriffi, munkki Tuck ja muut tämän klassikkosadun uuden version tähdet mahtavatkaan joutua.

Aivan Äänekosken ytimessä ei tämäkään paikka sijaitse vaan, matkaa Konttiravintolalta on reilut kymmenen kilometriä.

UIT: AIkamoisia akanketaleita
“Aikamoisia akanketaleita” pääosissa: Heikki Silvennoinen, Riitta Havukainen, Sari Havas, Elina Stirkkinen & Jyrki Kemppainen

..hörpätä huurteisen hieman erikoisemmassa paikassa. Käy tarkastamassa

Taikapub Markus

Sisäänastuessa Pub Markus voi vaikuttaa melko tavanomaiselta baarilta ja sitä se monessa mielessä varmasti onkin. Kannattaa kuitenkin pitää varansa, jos tiskillä sinua asettuu palvelemaan silmälasipäinen, pujopartainen ja varsin suulas mies. Kyseessä saattaa olla nimittäin talon isäntä Taikuri Jore. Kansainvälistäkin menestystä niittänyt kaksinkertainen taikuuden suomenmestari temppuilee mielesi solmuun ennen kuin ehdit “kippis” sanoa. Samainen veijari oli muuten korttipakkansa kanssa hämmentämässä ensimmäisen Morton ravintolan avajaisten asiakkaita kuusi vuotta sitten.

Tällaista taikapubia ei Suomessa tiettävästi toista ole, jos montaa koko maailmassakaan. Tätä voi jo sanoa paikalliseksi erikoisuudeksi. Kurkkaappa tuosta videolta Joren temppuilua muutaman vuoden takaa:

Paikallinen tietäjä antoi Pub Markuksen drinkkisuositukseksi “Olutta ja Gambinaa“. Unohtui kysyä, tarkoittiko hän ne samaan vai eri laseihin.


Bonus!

Nyt, kun sinulla on takataskussa muutama menovinkki Äänekoskelle niin ajateltiin, että voisi olla myös hyvä heittää kaupan päälle pari puheenaihetta millä aina saa keskustelun auki paikallisten kanssa. Varmaat aiheet ovat Äänekosken Huiman päivän kunto joko jalkapallo- tai koripallokentillä sekä sitten vireillä oleva Metsä Groupin miljardi-investointi uuteen biotuotetehtaaseen.

Eiköhän näillä pärjäillä Äänekoskella jo aika pitkälle, tervetuloa!

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.