3+1 faktaa Palefacesta

Pääsiäislauantaina 19.4.2014 klo 23 Ravintola Mortonin lavalla Rautalammilla esiintyy suomalaisen hiphopin pioneeri Paleface. Lippuja kyseiselle keikalle saa ostettua ennakkoon Mortonista tai Tiketistä, mutta niitä jätetään myös ovelle myyntiin. Kokosimme tähän muutaman faktan siitä kuka oikein on Paleface.

1. Kalpeanaamainen vaihto-oppilas

Oman kertomuksena mukaan Karri Miettisestä tuli Paleface vaihto-oppilasvuonnaan, jonka hän vietti Yhdysvaltojen. Keskilännessä. Hän kertoo olleensa tuolloin ensimmäinen valkoihoinen, joka kävi vierailuilla mustien ja latino-opiskelijoiden kodeissa.

Paleface-nimen lisäksi hän on esiintynyt nimillä Palervo KalsaKalkkilaivan kapteeniDaddy PalesDaddy P.

2. Sujuvasti kahdella kielellä

Paleface räppää sujuvasti kahdella kielellä; suomeksi ja englanniksi. Kolme ensimmäistä levyään hän teki englanniksi, jonka jälkeen vuorossa oli pari suomenkielistä lättyä. Palefacen viimeisin levy, jonka hän teki vuonna 2013 yhdessä jenkkiläisen Matren kanssa oli taas vuorostaan englanninkielinen.

Hänen ensimmäinen levynsä The Paleontologist julkaistiin vuonna 2001 ja se voidaan lukea erääksi suomi hiphopin klassikkolevyksi. Kuitenkin suosituin ”kalpeanaaman” levyistä on ensimmäinen suomenkielinen albumi ”Helsinki – Shangri-La” joka vuoden 2011 Emma-gaalassa albumi palkittiin vuoden parhaana etnoalbumina.

Kuuntele Paleface Spotifyssä: Paleface

3. Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua

Oman tuotannon lisäksi Paleface on rohkeasti lähtenyt versioimaan myös muiden artistien biisejä hyvin laajalta rintamalta. Esimerkiksi Helsinki Shangri La -levyllä sujuvasti soivat monet kansanperinnesävelet, kuten Tapio Rautavaaran ”Mannakorven Mailla” kappaleessa Helsinki – Shangri-La kuin myös Juice Leskisen sanat kappaleessa Kalpeaakin kalpeempaa.

Tänäkin keväänä Palefacea kuullaan kahdella uutukaisella tribuuttilevyllä. Eppu Normaalia kunnioittavalta ”Eput Rautaa”-levyltä Palefacen käsittelyyn pääsi ikivihreä Murheellisten laulujen maa. Kun taas J. Karjalaisen biisejä räppiversioiksi taivuttelevalla ”Nyt Kolisee”-albumilla Paleface otti Karjalaisen tuotannosta työn alle Kreosootti. Lopputuloksena oli afrikkalaista meininkiä henkivä Ingouba. Paleface oli myös Nyt Kolisee levyn yksi puuhamiehistä. Molemmat levyt löytyvät muuten esimerkiksi Spotifysta!

Monipuolisuudesta kertoo se, että räppäri on ollut mukana kokoonpanoissa Conscious YouthRockin’ Da NorthGG Caravan ja Ricky Tick Big Band & Julkinen sana.

Paleface + DJ Mobster Mortonissa lauantaina 19.4.2013 klo 23

Liput ennakkoon 12€ / ovelta 15€. Ennakkoliput myynnissä Mortonissa sekä Tiketissä. Huom. Tiketin palvelumaksu on +1,50€.

Bonus eli se +1: Jaa, ei, tyhjiä, poissa

Palefacesta puhuttaessa ei kannata sivuuttaa miehen aktiivista osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteiskunnallinen herääminen alkoi hänen itsenä mukaan tuona, jo aiemmin mainittuna vaihto-oppilasvuonna, kun unelma Amerikasta osoittautui vääräksi. Sittemmin yhteiskuntakritiikki on kuulunut myös biisien sanoitusriveillä, kuin niiden välissäkin. Selvästi mies on huolissaan siitä, millaisessa yhteiskunnassa hän jälkikasvunsa kasvattaa.

Mutta mitä Paleface oikeastaan ajattelee? Siitä eräs kiteytys löytyi City-lehden haastattelusta vuodelta 2011.

JAA/ EI /POISSA by Paleface

 • Kondomit verovapaiksi JAA
 • Tupakointi kiellettävä kaikissa yleisötapahtumissa EI
 • Homoadoptio sallittava JAA
 • Pakolaiskiintiötä nostettava JAA
 • Doping urheilun arvokisoissa sallittava JAA
 • Eutanasia sallittava JAA
 • Toisesta maisterintutkinnosta maksullinen JAA
 • Naiskiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksiin POISSA
 • Perustulomalli Suomeen JAA
 • Metro Turkuun JAA
 • Pääkaupunkiseudulle tietullit JAA
 • EU:n maataloustuet lopetettava EI

Lähde: https://www.city.fi/kulttuuri/paleface+vihainen+mies/3598