Mortonin
tarina

Vuodesta 2010 alkanut Ravintola Mortonin tarina on ollut mielenkiintoinen, vauhdikas ja monikäänteinen. Niin on myös tarina, jonka mukaan ravintolat ovat saaneet nimensä. Se tarina alkaa jo 1600-luvulta.

Tutustu aikajanaan, ihmettele ja ihastu. Nämä tarinat on nimittäin ihan tosijuttuja.


1600-luku


Kaskenpolttajat lähtevät Ruotsiin

1600-luvun alkupuolella savolaisia kaskiviljelijöitä lähti paremman elämän toivossa Ruotsiin. Näin teki myös rautalampilainen Martti Marttinen. Ruotsissa Marttisen nimi taipui Mårttenssoniksi. Suomalaisten asuttama alue Norjan ja Ruotsin rajamailla sai nimityksen suomalaismetsät, Finnskåg

Image

1600- ja 1700-lukujen taite


Uudisraivaajat jatkavat uudelle mantereelle

1700-luvulla monien kaskenpolttajien, myös Marttisen suvun matka jatkui Atlantin yli uudelle mantereelle. Siellä suomalaiset asettuivat Delaware-joen ympäristöön lähelle nykyistä Philadelphiaa. Amerikassa sukunimi sai muodon Morton.

Yksi suvun jälkeläisistä oli John Morton, maanviljelijä ja seriffi, joka oli myös osavaltiossaan arvostettu poliitikko sekä kongressiedustaja.

Image

4th of July 1776


John Morton allekirjoittaa Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen

John Morton toimi osavaltionsa Pennsylvanian edustajana kongressissa, kun irtaantuminen Britannian siirtomaahallinnosta oli ajankohtaista.

Hänen kerrotaan saapuneen myöhässä ratkaisevaan kongressikokoukseen, mutta saaneen kuitenkin luvan äänestää. Äänestämällä itsenäistymisen puolesta kääntyi hänen osavaltionsa kanta myönteiseksi ja sitä myöten syntyi Amerikan Yhdysvallat.

John Mortonin allekirjoitus löytyy Benjamin Franklinin, John Hancockin ja muiden suurmiesten tapaan Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajien, niin sanottujen ‘Founding Fathersien’ joukosta.

Image Image

2.7.2010


Ravintola Morton – Emäpitäjän olohuone avataan Rautalammilla

Ravintolan Mortonin avasi ovensa Rautalammilla heinäkuussa 2010. Ravintolan perustivat nuoret, vain 22-vuotiaat yrittäjät Jarna Kaplas, Iiro Lyytinen ja Petri Virta. Inspiroituneena John Mortonin uskomattomasta tositarinasta yrittäjät halusivat nimetä ravintolan sen mukaisesti. Sijaitseehan ravintola siellä, mistä tarina oikeastaan alkaa.

Emäpitäjän olohuoneeksi kutsutusta ravintolasta tuli eräänlainen ilmiö jo sen rakennusvaiheessa, kun jopa 80 vapaaehtoista tarjosi apuaan. Erityisesti hyvästä ruuastaan, vauhdikkaista bändikeikoista ja leppoisasta tunnelmastaan kuulusta ravintolasta tuli nopeasti varsin suosittu, yksi paikkakunnan ja lähialueen vetonauloista.

Image Image

2010 – 2014


Ravintola Morton nousee ilmiöksi!

Ravintola Morton saavuttaa mainetta yleisön ja artistien keskuudessa. Yleisöä keikoille saapui ympäri Suomea ja artistit pyysivät päästä kokemaan Rautalammin kehuttua meininkiä. Neljän vuoden aikana Mortonissa esiintyi noin 150 eri artistia, kuten JVG, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Jätkäjätkät, Samuli Putro, Frank Zappa Pancake Memorial Breakfast, Petri Nygård, JVG sekä paljon myös vasta nousevia nimiä.

Tunnetuimmat yksittäiset keikat lienevät PMMP:n loppuunmyydyt specialkeikat, jonne lippuja ravintolan ovella jonotettiin jopa yön yli. Mortonia käsitellään mukava pätkä myös PMMP:stä kertovassa dokumenttielokuvassa. Vuoden 2015 alusta lähtien Morton päätti keskittyä vain Konttiravintola-toimintaan ja luopua keikkapaikkana toimineesta kivijalkaravintolasta.

Image Image

Toukokuu 2013


Ensimmäinen Konttiravintola avataan

Ensimmäinen Mortonin Konttiravintola, Little John esitellään Helsingin kansalaistorilla. Konttiravintola palvelee tapahtumaravintolana Rautalampi takaisin maailmankartalle-tempauksen Pienois-Rautalampi, joka pystytettiin viikon ajaksi eduskuntatalon edustalle, keskelle Helsingin Kansalaistoria.

Konttiravintola suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä rautalampilaisen Morehousen kanssa.

Image Image

Kesä 2013


Konttiravintola Pieksämäelle

Helsingin tempauksen jälkeen Konttiravintola Morton muutti loppukesäksi Pieksämäen torille. Samalla paikalla Konttiravintola vietti kesät 2013, 2014 sekä 2015.

Ensimmäinen, väriltään musta, Konttiravintola sai nimekseen Little John. Se on paitsi tarinan päähenkilön myös hänen poikansa nimi. Palaute ja vastaanotto oli niin positiivinen, että seuraavalle kesälle konttiravintolaperheeseen uskallettiin odottaa perheenlisäystä.


Image

Kesä 2014


Konttiravintola Varkauteen

Toinen Konttiravintola valmistui kesälle 2014. Se asettui kauniille järvenrantapaikalle Hertunrannan rantatorille, aivan Varkauden keskustan tuntumaan. Samassa paikassa on viihdytty myös kesät 2015, 2016 ja 2017. Kullankeltainen kontti nimettiin myös John Mortonin jälkeläisten mukaan ja sen nimeksi tuli Little Mary.

Image

Vuoden vaihde 2014 – 2015


Vuoden 2015 alusta lähtien päätimme laittaa kaiken aikamme ja osaamisemme Konttiravintoloiden kehittämiseen, se tarkoitti alkuperäisestä Ravintola Mortonista luopumista.

Suljettuamme alkuperäisen Ravintola Mortonin ovet viimeistä kertaa sen perustajakolmikko hyppäsi lentokoneeseen ja matkusti Yhdysvaltoihin, Pennsylvaniaan tehtävänään etsiä Mortonin tarinan keskeiset paikat. John Mortonin hautapaikka löytyi ikivanhalta ruotsalaiselta hautausmaalta (Old Swedish Burial Ground) ja John Mortonin 1700-luvulla rekannettu kotitalo, Morton Homestead Delawarejoen rannalta. Tämän löytöretken myötä vuosien ajan kerrottu tarina muuttui entistä enemmän todeksi.

Samalla reissulla lyötiin kättä päälle siitä, että Jarna Kaplaksesta tulee yrityksen ainoa yrittäjä ja omistaja.

Image Image Image

Kesä 2015


Konttiravintola Äänekoskelle

Kesällä 2015 konttiravintolaperhe jatkaa kasvamistaan. Kolmas Konttiravintolakin pääsi järven rannalle, Äänekosken keskustan rantapuistoon.  Siellä Konttiravintolan herkuista on saatu nauttia kesinä 2015, 2016 ja 2017.

Tyylikkään valkoinen Konttiravintola nimetään, kuten aiemmatkin, John Mortonin lasten mukaan. Nimeksi tuli Little Aaron.

Image

Kesä 2016


Konttiravintola Kuopioon

Kesälle 2016 Konttiravintola Little John muutti Pieksämäeltä Kuopion keskustaan, kävelykadulle H-talon edustalle.

Samalla kertaa Konttiravintola sai myös hieman uutta, raikkaampaa ilmettä vaikka väri säilyikin alkuperäisenä. Konttiravintolan ja terassin suunnittelussa mukana oli sisustussuunnittelija Riina Mikkonen, joka on suunnitellut myös Äänekosken Konttiravintolan miljöön.

Image

Elokuu 2016


Morton Fest – Mortonin oma festari perustetaan

Mortonilaisten kaipuu takaisin Rautalammille ja musiikkikeikkojen pariin synnyttävät Mortonin oman festarin, Morton Festin. Festari järjestettiin ensimmäisen kerran 20.8.2016 Rautalammin Rämäkällä yhteistyössä Rämäkkä Holidays-matkailukeskuksen kanssa ja esiintyjinä nähtiin mm. Anssi Kela, Pelle Miljoona & Olavi Uusivirta.

Image

Konttiravintola kiertää Suomea!

Konttiravintola on tehnyt myös useita viikonlopun mittaisia visiittejä ympäri Suomea. Näillä reissuilla olemme usein tarjoilleet erikoisannoksia, joita ei normaalisti ole tarjolla.

Vierailukohteitamme ovat olleet mm.

  • Streat (Helsinki),
  • StreetJKL (Jyväskylä),
  • Satoa (Kuopio),
  • Big Wheels (Pieksämäki) ja
  • Pestuumarkkinat (Rautalampi).
Image Image

Kesä 2017


Todistetusti kaupungin paras burgeri!

Kesällä 2017 saimme vahvistuksen sille, minkä te jo tiesittekin; Mortonin burgeri on kaupungin paras. Maakunnan suurin sanomalehti Savon Sanomat järjesti suuren lukijaäänestyksen kaupungin parhaasta burgerista. Äänestyksessä annettiin yli tuhat ääntä ja lopputulos oli mieluinen; Mortonin burgeri valittiin kaupungin parhaaksi. Kiitos, tämä on meille suuri kunnia!

Image

Kesä 2018


Konttiravintola Jyväskylään

Kesällä 2018 Konttiravintola perhe kasvoi entisestään, kun neljäs Konttiravintola avattiin Jyväskylän sataman Kompassirantaan toukokuun lopussa.

Little Lydiaksi ristitty Konttiravintola sijaitsee aivan Jyväsjärven äärellä ja on ensimmäinen, josta löytyy myös sisäpaikkoja.

Image