Rautalammin kylä, kolme parikymppistä opiskelijakaverusta ja isoja unelmia. Niistä aineksista syntyi Morton vuonna 2010. Tarina nimen takaa alkaa puolestaan jo 1600-luvulta.

Paljon on ehtinyt vuosien varrella tapahtua. Kokosimme tähän aikajanalle käänteitä matkan varrelta. Usko tai älä, nämä on ihan tosijuttuja.

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys mielessä? Meillä voi olla vastaus valmiina.

Tänään
Tarina jatkuu!
Nykyään Mortonilla on yksi ympäri vuoden toimiva konttiravintola Helsingissä ja kuusi kesäaikaan toimivaa Konttiravintolaa, jotka sijaitsevat Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja kotikylällä Rautalammilla. Paljon on tapahtunut, paljon tulee vielä varmasti tapahtumaan. Jännittävää nähdä kuinka tarina jatkuu. Kiitos, kun olet mukana seikkailussa!
2021
Rautalampi
Morton tekee paluun kotikylälle Rautalammille

Monta vuotta ympäri Suomea kierreltyämme tuli sellainen olo, että nyt on aika palata kotiin. Kotikylälle Rautalammille. Ei haikailua vanhoihin aikoihin, vaan uuteen paikkaan uudella meiningillä.

Niinpä keväällä 2021 avasimme Mortonin Konttiravintolan Rautalammin keskustaan, Arttelin talon päätyyn. Kylläpä on ihanaa olla kotona taas!

2020
Helsinki
Helsinkiin avataan ympäri vuoden toimiva Konttiravintola

Loppuvuodesta 2020 Helsinkiin, osoitteesen Ruoholahdenranta 8, avataan ympäri vuoden toimiva Konttiravintola Morton. Ravintola sijaitsee Jätkäsaaressa, aivan Helsingin keskustan huudeilla.

2020
Joensuu / Jyväskylä
Konttiravintola Joensuuhun. Jyväskylän ravintola laajenee kahvilan verran.

Kesäksi 2020 Äänekosken Konttiravintola muuttaa Joensuun keskustaan, Pielisjoen rannalle.

Jyväskylän Konttiravintola laajenee Mortonin kahvilalla, joka tulee nopeasti tunnetuksi erityisesti herkullisista pannareista ja aamiaisesta.

2019
Mortonin Jarna Kaplas valitaan vuoden nuoreksi yrittäjäksi

Suomen yrittäjät palkitsevat Mortonin yrittäjä Jarna Kaplaksen valtakunnallisella Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksella. Savon yrittäjät valitsevat Jarnan maakunalliseksi Vuoden nuoreksi yrittäjäksi.

Tunnustus poikii myös kutsun Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivänvastaanotolle.

2019
Pieksämäki
Konttiravintola tekee paluun Pieksämäelle

Kesällä 2019 konttiravintolaperhe laajenee viidennellä Konttiravintolalla, kun teimme näyttävän paluun Pieksämäen torille. Samalla paikalla toimimme kesinä 2013-2015.

Varkauden Hertunrannassa sijaitseva Konttiravintola uudistettiin aivan perinpohjaisesti ja siitä tuli asiakaspaikoiltaan suurin Konttiravintola. Nyt myös Varkaudessa pöytäpaikkoja löytyy lämpimästä sisätilasta, joten emme ole enää sään varassa.

2018
Jyväskylä
Konttiravintola Jyväskylään

Kesällä 2018 Konttiravintola perhe kasvoi entisestään, kun toukokuun lopussa neljäs Konttiravintola avattiin Jyväskylän sataman Kompassirantaan.

Little Lydiaksi ristitty Konttiravintola sijaitsee aivan Jyväsjärven äärellä ja on ensimmäinen konttiravintolamme, josta löytyy asiakaspaikkoja myös sisätilasta. Jyväskylän Konttiravintola on huippusuosittu alusta alkaen.

2017
Rautalampi
Morton Fest järjestetään uudestaan, ehkä viimeistä kertaa

Mortonin oma festari Morton Fest järjestään Rautalammin Rämäkällä toistamiseen yhdessä Rämäkkä Holidaysin kanssa. Esiintyjinä mm. Scandinavian Music Group, Younghearted, Tuomari Nurmio, Sami Saari, Toistuvat yllätykset, Sere ja Pariisin Kevät.

Samalla päätetään, että Morton Fest huilaa ainakin seuraavan vuoden ja todennäköisesti pidempäänkin.

2017
Kuopio
Burgeri palkitaan kaupungin parhaana

Kesällä 2017 saimme vahvistuksen sille, minkä te jo tiesittekin; Mortonin burgeri on kaupungin paras. Maakunnan suurin sanomalehti Savon Sanomat järjesti suuren lukijaäänestyksen kaupungin parhaasta burgerista.

Äänestyksessä annettiin yli tuhat ääntä ja lopputulos oli mieluinen; Mortonin burgeri valittiin kaupungin parhaaksi. Kiitos, tämä on meille suuri kunnia!

2016
Kuopio
Konttiravintola Kuopio

Kesälle 2016 oli aika ottaa Kuopio haltuun. Niinpä Pieksämäen torilla useamman kesän toiminut Konttiravintola muutti kävelykadulle H-talon edustalle, Kuopion keskustaan.

Samalla kertaa Konttiravintola sai myös hieman uutta, raikkaampaa ilmettä vaikka väri säilyikin alkuperäisenä. Konttiravintolan ja terassin suunnittelussa mukana oli sisustussuunnittelija Riina Mikkonen, joka on suunnitellut myös Äänekosken Konttiravintolan miljöön.

2015
Äänekoski
Konttiravintola Äänekoskelle

Kesällä 2015 konttiravintolaperhe jatkoi kasvamistaan. Kolmas Konttiravintola löysi paikkansa Rauhankadun rantapuistosta, Äänekosken keskustasta.

Tyylikkään valkoinen Konttiravintola nimetään, kuten aiemmatkin, John Mortonin lasten mukaan. Nimeksi tuli Little Aaron.

31.12.2014
Rautalampi
Ensimmäinen Morton, Rautalammilla, sulkee ovensa

Vuoden 2015 alusta alkaen Mortonissa alkoi uusi aika. Alkuperäinen ravintola Rautalammilla sulki ovensa lopullisesti ja Morton jatkoi elämää Konttiravintoloiden muodossa muilla paikkakunnilla.

Kun suljimme alkuperäisen Ravintola Mortonin ovet viimeistä kertaa hyppäsimme perustajakolmikon voimin lentokoneeseen ja matkustimme Atlantin yli Yhdysvaltoihin, Pennsylvaniaan. Tehtävänämme oli etsiä Mortonin tarinan keskeiset paikat. John Mortonin hautapaikka löytyi ikivanhalta ruotsalaiselta hautausmaalta (Old Swedish Burial Ground) ja John Mortonin 1700-luvulla rekannettu kotitalo (Morton Homestead) Delawarejoen rannalta.

Tämän löytöretken myötä vuosien ajan kerrottu tarina muuttui entistä enemmän todeksi. Samalla reissulla lyötiin kättä päälle siitä, että Jarnasta tulee yrityksen ainoa yrittäjä ja omistaja.

2014
Varkaus
Konttiravintola Varkauteen

Toinen Konttiravintola valmistui kesälle 2014. Se asettui kauniille järvenrantapaikalle Hertunrannan rantatorille, aivan Varkauden keskustan tuntumaan.

Ajatus Konttiravintolan avaamisesta Varkauteen syntyi, kun naapurikunnassa Pieksämäellä niin moni asiakas oli sitä ehdottanut. Kullankeltaisen värin saanut konttiravintola nimettiin myös John Mortonin jälkeläisten mukaan ja sen nimeksi tuli Little Mary.

2013
Pieksämäki
Konttiravintola Pieksämäelle

Kesäkuussa 2013 toimme Mortonin Konttiravintolan Pieksämäen torille.

Kun aloimme rakentaa ensimmäistä Konttiravintolaa meillä oli tasan viikoksi, Helsingin tempauksen ajaksi, ajatuksia mitä sillä tehdään. Pieksämäki oli meille tuttu paikka entuudestaan ja siellä oli selvästi tilausta tämänkaltaiselle paikalle, joten loppukesäksi Mortonin Konttiravintola löysi kodin keskeltä Pieksämäkeä. Samalla paikalla Konttiravintola vietti kesät 2013, 2014 sekä 2015.

Tuo ensimmäinen, väriltään musta, Konttiravintola sai nimekseen Little John. Se on paitsi tarinan päähenkilön myös hänen poikansa nimi.

Palaute ja vastaanotto meidän suuntaamme oli niin positiivinen, että ihan perusteltua oli odotella perheenlisäystä Mortonin perheeseen tuleville vuosille.

Toukokuu 2013
Helsinki
Rautalampi viedään takaisin maailmankartalle, Morton avaa konttiravintolan

Mortonin nuorten yrittäjien visiona oli nostaa kotipaikkakunta Rautalampi takaisin maailmankartalle, sillä siellä se oli menneiden vuosisatojen emäpitäjänä ollut. Muutamaan vuoteen mortonilaiset eivät tästä visiosta uskaltaneet oikein kellekkään kertoa, mutta kun kertoivat koko kylä innostui ideasta. Yhteisvoimin muutamassa kuukaudessa laitettiin pystyyn Rautalampi takaisin maailmankartalle -tempaus, jonka huipennuksena koko Rautalampi muutti viikoksi eduskuntatalon edustalle, keskelle Helsinkiä.

Myös Morton haluttiin mukaan osaksi pienois-Rautalampia, joten niinpä yhdessä rautalampilaisen Morehouse Oy:n kanssa suunnittelimme ja rakensimme ravintolastamme liikuteltavan merikonttiversion, Konttiravintola Mortonin. Siitä se ajatus sitten lähti!

Katso videolta lyhytdokumentti Rautalampi takaisin maailmankartalle tempauksesta.

2010 - 2014
Rautalampi
Morton nousee ilmiöksi keikkapaikkana

Ravintola Morton alkoi saavuttaa mainetta yleisön ja artistien keskuudessa. Yleisöä keikoille saapui ympäri Suomea ja artistit pyysivät päästä kokemaan Rautalammin kehuttua meininkiä ja mortonilaisten ainutkertaista vieraanvaraisuutta. Neljän vuoden aikana Mortonissa esiintyi noin 150 eri artistia, kuten PMMP, JVG, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Jätkäjätkät, Samuli Putro, Frank Zappa Pancake Memorial Breakfast, Petri Nygård, JVG sekä paljon vasta nousevia nimiä.

Tunnetuimmat yksittäiset keikat lienevät PMMP:n loppuunmyydyt erikoiskeikat, jonne lippuja ravintolan ovella jonotettiin jopa yön yli. Mortonia käsitellään mukava pätkä myös PMMP:stä kertovassa dokumenttielokuvassa. Tämä ensimmäinen Mortonin ravintola oli toiminnassa vuosina 2010 – 2014.

2010
Rautalampi
Kolme nuorta yrittäjää perustaa Ravintola Mortonin Rautalammille

Ensimmäinen Ravintolan Morton avasi ovensa Rautalammilla heinäkuussa 2010. Ravintolan perustivat nuoret, vain 22-vuotiaat yrittäjät Jarna Kaplas, Iiro Lyytinen ja Petri Virta. Inspiroituneena John Mortonin uskomattomasta tositarinasta yrittäjät halusivat nimetä ravintolan sen mukaisesti. Sijaitseehan ravintola siellä, mistä tarina oikeastaan alkaa.

Emäpitäjän olohuoneeksi kutsutusta ravintolasta tuli eräänlainen ilmiö jo sen rakennusvaiheessa, kun jopa 80 vapaaehtoista oli mukana remontoimassa entisestä rautakaupasta ravintolaa. Erityisesti hyvästä ruuastaan, vauhdikkaista bändikeikoista ja leppoisasta tunnelmastaan kuulusta ravintolasta tuli nopeasti varsin suosittu, yksi Rautalammin ja Sisä-Savon alueen vetonauloista.

4th of July 1776
Philadelphia
John Morton allekirjoittaa itsenäisyysjulistuksen

John Morton toimi kotiosavaltionsa Pennsylvanian edustajana kongressissa, kun irtaantuminen Britannian siirtomaahallinnosta oli ajankohtaista.

Hänen kerrotaan saapuneen myöhässä ratkaisevaan kongressikokoukseen, mutta saaneen kuitenkin luvan äänestää. Äänestämällä itsenäistymisen puolesta kääntyi Pennsylvanian osavaltion kanta myönteiseksi ja sitä myöten syntyi Amerikan Yhdysvallat.

Yhdysvaltojen itsenäistymisjulistus (Declaration of Independence) pidetään maailman tunnetuimpana asiakirjana. John Mortonin allekirjoitus löytyy Benjamin FranklininJohn Hancockin ja muiden suurmiesten tapaan julistuksen alareunasta. Hän kuului siis arvostettuun ‘Founding Fathersien’ joukkoon.

John Morton kuoli noin vuoden kuluttua, allekirjoittajista ensimmäisenä.

1700-luku
Pennsylvania
Matka jatkuu Amerikkaan

1700-luvulla monien kaskenpolttajien, myös Marttisen suvun matka jatkui Ruotsista Atlantin valtemeren yli uudelle mantereelle, Amerikkaan. Siellä suomalaiset asettuivat Delaware-joen ympäristöön lähelle nykyistä Philadelphiaa. Tienoilla on edelleen useita suomenkielisiä paikannimiä kertomassa tuota historiaa.

Myös Martti Marttinen muutti Amerikkaan, missä hän kuoli 106-vuotiaan. Amerikassa Marttisten sukunimi muuntui muotoon Morton.

Yksi suvun jälkeläisistä oli John Morton, maanviljelijä ja seriffi, joka oli myös osavaltiossaan arvostettu poliitikko sekä kongressiedustaja.

1600-luku
Rautalampi
Rautalampilaiset kaskenpolttajat lähtevät Ruotsiin

1600-luvun alkupuolella savolaisia kaskiviljelijöitä lähti paremman elämän toivossa Ruotsiin. Näin teki myös rautalammin emäpitäjässä asustellut Martti Marttinen. Ruotsissa Marttisen nimi taipui Mårttenssoniksi. Suomalaisten asuttama alue Norjan ja Ruotsin rajamailla sai nimityksen suomalaismetsät, Finnskåg