Merikontista ravintolaksi eli kuinka syntyi Konttiravintola

Mortonin ensimmäinen ravintola Rautalammilla oli perinteinen kivijalkaravintola. Vuonna 2013 päätimme pakata ravintolamme merikonttiin ja lähteä tutkimaan Suomea. Niin sai alkunsa Konttiravintola.

Ajatus Konttiravintolasta syntyi, kun ensimmäisen ravintolamme maine alkoi kiiriä ympäri Suomea ja saimme pyyntöjä perustaa lisää Mortoneita sinne, tänne ja tuonne.

Mutta mikä Konttiravintola oikeastaan on? Kysymyksiin vastaamassa Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas.

Mikä on Konttiravintola?

” Lyhykäisyydessään Mortonin Konttiravintola on meidän itsemme luoma ravintola, joka on rakennettu tuollaiseen standardikokoiseen merikonttiin. Leveyttä 2,4 metriä ja pituutta 6 tai 12 metriä. Näitä samanlaisia näkee aina rahtilaivojen kyydissä ja meidänkin kontit ovat tehneet elämäntyönsä maailman meriä seilaten. Jos tarkkaan katsoo niissä voi nähdä trukkisorkkien jälkiä ja muita reissujen tuomia pieniä kolhuja. Olisi aika jännittävää tietää missä kaikkialla ne ovatkaan käyneet. Nyt ne viettävät meidän kanssa leppoisia eläkepäiviään ilahduttaen ihmisiä ravintoloina.

Rautalammin ravintolasta tuli varsinainen ilmiö ja meitä pyydettiin tosi moneen paikkaan avaamaan uusia Mortoneita. Samaan aikaan nuo tarjoukset kiinnosti, mutta uusi remonttiruljanssi ei niinkään. Lopulta ajatus Konttiravintolasta kirkastui, kun mietimme miten voisimme viedä Mortonin viikon ajaksi Helsinkiin Rautalampi takaisin maailmankartalle! -tempaukseen keväällä 2013. Oikeastaan idea taisi tulla Tuomelan Jaanalta, sillä heidän yrityksensä Morehouse Oy oli kokenut tekijä kaikenlaisten merikonttiratkaisujen toteuttamisessa. Meillä oli ravintola ja heillä osaamista konttirakentamisesta, joten siitä se ajatus sitten lähti.

Ensimmäiset meidän konttiravintolat oli rakennettu vain yhdestä merikontista, kaikki asiakaspaikat olivat ulkoilmassa. Nyt nämä tuoreimmat Mortonit on rakennettu useista konteista ja asiakaspaikkoja on myös sisätilassa. Myös sisätilojen runkona on tuollainen samanlainen merikontti. Jokainen Mortonin ravintola on erilainen, vaikka onhan niissä paljon myös tunnistettavia samankaltaisuuksia.”

Mikä tekee merikonttiin rakennetusta ravintolasta erityisen?

” Yleinen harhaluulo on, että ravintolan rakentaminen merikonttiin on jotenkin helppoa tai halpaa. Oikeasti se ei ole kumpaakaan. Kiinteään rakennnukseen ravintolan tekeminen voisi olla useassa tilanteessa halvempaa. Ainakin helpompaa se olisi. Tilaa on tuolla kontissa tosi vähän, joten jokainen asia on suunniteltava millintarkkuudella, sentin tarkkuus ei riitä. Niin vain ollaan saatu sinne mahduteltua ihan oikea ravintolakeittiö kaikkine laitteineen. Onpahan kaikki ainakin helposti käden ulottuvilla.

Erityistä merikonttiravintolassa on myös se, että sitä on mahdollista siirtää tai viedä paikkoihin, missä kiinteitä rakennuksia ei ole. Meidän ravintoloissa on merikontin lisäksi kiinteitä rakenteita, kuten terassit, ympärillä, joten niitä ei ole tarkoitettu jatkuvasti siirreltäviksi. Mortonit viettävät kesänsä samoilla paikoilla, mutta periaatteessa siirtäminen on mahdollista.

Kerran, kun olimme siirtämässä Kuopion ravintolakonttia talviteloille unohdimme paistorasvat rasvakeittimiin. Oli mukava yllätys avata kontti ja todeta paistorasvojen levinneen aivan joka paikkaan. Sitä rasvaa löytyi kyllä ihan joka kolosta. Ainahan sitä sattuu ja tapahtuu, mutta joka tilanteeseen on ratkaisut löytyneet. Varmasti monta opittavaa kohtaa on vielä edessäkin, mutta on niitä jo aika monta takanakin. Se on yksi syy miksi Konttiravintolat tuntuu innostavalta jutulta edelleen.”

Onko Konttiravintola vain Mortonin juttu?

“Vuosien varrella konttiravintoloista on tullut Mortonille niin ikoninen juttu, ettei kaikki edes tiedä meillä olleen kivijalkaravintola ennen konttiravintoloita. Se ensimmäinen ravintola rakennettiin vanhan rautakaupan tiloihin ja aloitimme silloin siitä, että kannoimme rautakaupan hyllyt ulos. Keväällä 2013 syntyi ajatus Konttiravintolasta ja vuodesta 2015 eteenpäin olemme keskittyneet vain näihin. Ihan mahdollista, että tulevaisuudessa Morton on taas muutakin kuin konttiravintola.

Merikontteja on Suomessa käytetty iät ja ajat vaikka mihinkä tarkoituksiin, myös ravintolahommiin. Silloin 2013, kun rakensimme ensimmäistä Konttiravintolaa emme ainakaan tienneet, että Suomessa kukaan muu olisi laittanut merikonttiin tuollaista oikeaa ravintolakeittiötä. Niinpä kaikki piti kehittää itse. Nykyään löytyy useita ravintoloita, ketkä hyödyntävät merikontteja, mutta uskallan silti sanoa meidän tehneen pioneerityötä näissä hommissa.

Tällä hetkellä meidän Konttiravintoloita toimii Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Rautalammilla. Helsingin ravintola on auki ympäri vuoden, muut kesäaikaan. Tämän kesän osalta Mortonin luukut on saatu auki jo kaikilla paikkakunnilla, tulkaahan käymään!”


Tänään 8.6. vietetään Maailman merien päivää.