Little Willie Mehto – bluesmies palaa juurilleen

Eiköhän heitetä hitot ’tipattomalle’ ja oteta tilalle mies, kitara ja huuliharppu.

Siinä ainekset millä laitetaan liikenteeseen Mortonin keikkavuosi sillä luvassa on ihan koko illan mitalta laatubluesia.Illan aluksi eli kello 22 Little Willie tarjoilee soolokeikan verran pubibluesia Mortonin pienemmällä puolella ja illan päätteeksi isolle lavalle hän saa kaverikseen rautalampilaisen rockin pioneerit eli Merlinin alkuperäisessä 70-luvun lopulla kasatussa kokkoonpanossa.

Kuka ihmeen Little Willie?

Ville ”Little Willie” Mehto on 37-vuotias helsinkiläinen uuvemman poloven bluesmuusikko. Hänen sukusa juuret ovat varsin syvällä tiällä emäpitäjässä. Rautalammilta lähtösin on myös Villen innostus mussiikkia kohtaan. Lapsuusmuistona hän kertoo setänsä esitelleen mittavata vinyylikokoelmatasa mistä Villelle on jiäny piälle elämän mittanen innostus mussiikkiin. Pekka-setän autotallissa raikaneiden Muddy Watersin, Charlie Pattonin ja Stevie Ray Vaughanin meininki kolahteli nuoreen mieheen lähtemättömästi ja teini-ikäsenä huuliharppu alako tuntua kätteen sopivalta soittimelta. Sopivata huuliharppuopettajat mietiskellessä Ville kaiveli puhelinluettelosta blueslegenda Pepe Ahlqvistin numeron ja soittaa rimpautti miehelle. Pienen rupattelun jälkeen Ahlqvist suostui Villen oppi-isäks ja oppaaks bluesin ihmeelliseen mualimaan. Heti, kun ikkee olj riittävästi piäs Little Willie myös Pepen ja Jarkka Rissasen matkaan keikoille reenailemmaan taitojaan. Myöhemmin keikkalavoja on kouluttu esimerkiks Erja Lyytisen ja Dr. Helanderin kanssa.

Jammaillen

Helmikuussa 2013 Little Willie julkaisi Night Train-bändinsä kanssa ”Break it up baby” -albumin. Levyä tehtiin vuoden verran jammailemalla studiossa. Kipaleiden sovitukset ja sävellykset ovatkin siis koko bändin tuotosta, sanotukset tuas sitten Little Willien käsialloo. Levyltä löytyy esimerkiks tälle keikalle erityisen hauskasti sopiva kipale nimeltään ”John Morton Boogie”.

Rautalampi on Villelle edelleen varsin tärkee paekka, missä tulloo vietettyä aikoo pitkin vuotta. Rautalampilaisille hän on myös tuttu esimerkiks Rautalampi takaisin maailmankartalle -tempauksesta Helsingistä taikka Live In Rautalampi 2012 -festareilta. Tälle keikalle Little Willie sua seurakseen mitä parraimman housebändin, kun taustajoukoiksi lavalle nousee rautalampilaisen rockin pioneeribändi Merlin alkuperäisessä kokkoonpanossaan. 70-luvun lopulla alakutahtisa lyöneen Merlinin muodostaa Antero Jetsu (rummut), Aki Virta (kitara), Veli ”Ville” Huuskonen (kitara) ja Hannu Niskanen (basso). Nämä samat soittajat ovat olleet Little Willielle tärkeitä esikuvia nuoresta lähtien, joten lienee sanomattakin selevää, että tunnelmata ei lauantain bluesillasta tule puuttumaan.

Omien kappaleittesa ohella Little Willie Mehto esittää country- ja deltabluesin klassikoeta mm. Muddy Watersin sekä Brownie MgGheen & Sonny Terryn hengessä. Willien taiturointi slideputkella ja dobrolla puolestaan tuo mieleen alan suuret mestarit kuten Robert Johnsonin ja Bukka Whiten. Meiningin ollessa kohillaan Willie lisää vielä höyryä bravuurinumerollaan, jossa hän luo pelekällä huuliharpulla junan ja veturin iänet – viimeistään tässä vaiheessa yleisö on hurmiossa.

Little Willie & Merlin Mortonissa, Rautalammilla lauantaina 25.1.2014. Showtime 22.00. Liput 6€. Tervetulloo!