Mortonissa tuplasynttärit

Mortonin synttärit 4.-6.7.2016

Näin heinäkuun alussa Konttiravintolassa on kaksi erityistä syytä juhlaan. 2.7. on Ravintola Mortonin synttäripäivä ja pari päivää myöhemmin 4.7. on tavallaan nimemme takana olevan tarinan ehkä tärkein päivä. Tiedätkö miksi?

John Morton ja Declaration of Independence

4.7.2016 tulee kuluneeksi 240 vuotta siitä, kun Amerikan yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus, Declaration of Independence vahvistettiin. Julistuksen allekirjoittajien joukosta löytyy myös John Mortonin nimi.

Oletkin saattanut kuulla tarinan, jonka mukaan 1600-luvulla rautalampilainen savolaisukko Martti Marttinen vei sukunsa ensin ruotsin suomalaismetsiä kaskeamaan ja siitä suvun matka jatkui uudelle mantereelle Amerikkaan. Sittemmin kongressimieheksi noussut John Morton oli herra Marttisen jälkeläisiä.

Tästä varsin erikoisesta tarinasta ravintolamme on saanut alunperin nimensä ja tulemme tässä synttäriviikkomme aikana avaamaan tarinan yksityiskohtia vielä tarkemmin, kannattaa siis pysyä kuulolla.

Viime vuoden alkupuolella Mortonin perustajakolmikko lensi Yhdysvaltoihin, Pennsylvaniaan tutkimaan tarinaa tarkemmin. Philadelphian lähistöltä he löysivät muun muassa John Mortonin kotitalon.

Ravintola Mortonin väki John Mortonin kotitalolla Yhdysvalloissa

Ravintola Mortonin avajaiset 2010

Sitten se toinen päivä. Ravintola Mortonin syntymäpäivä on luonnollisesti se päivä, kun ensimmäinen Morton ravintola avattiin. Se tapahtui Rautalammilla 2.7.2010. Tuolloin Konttiravintoloista ei ollut tietoakaan vaan tämä ravintola, Emäpitäjän Olohuone oli siinä mielessä perinteisempi,vanhaan huoltoasemakiinteistöön kunnostettu baari ja keikkapaikka. Aivan alkuun ravintolassa ei ollut edes tarjolla ruokaa, mutta myöhemmin poikkeuksellisen maistuvista burgereista ja pizzoista muodostui ravintolan yksi kulmakivi.

Toinen ehdoton kulmakivi oli hyvä keikkameininki. Neljän toimintavuoden aikana ravintolassa esiintyi yli 150 artistia valtakunnan kärkinimiä myöten. Tunnetuimmat tapaukset ovat varmaan kuitenkin huippusuositun PMMP:n erikoiskeikat kahtena kesänä, jotka keräsivät lehdistön huomiota valtakunnalisestikin ja saivat näkyvän osan myös bändistä kertoneessa ”Tässä elämä on” -dokumentissa.

Mutta sitten muutaman vuoden toiminnan jälkeen kivijalkaravintolan rinnalle syntyi ensimmäinen Konttiravintola. Ajatus liikkuvasta ravintolasta syntyi, kun sana Mortonin leppoisasta meiningistä levisi ympäri pitäjiä ja kyselyjä perustaa uusia ravintoloita alkoi tulla. Ensimmäinen Konttiravintola esiteltiin yleisölle ”Rautalampi takaisin maailmankartalle!” -tempauksessa Helsingin kansalaistorilla toukokuussa 2013. Tuotekehityksemme on jatkunut siitä lähtien hyvin aktiivisena ja tällä hetkelle konttiravintolaperheeseen kuuluu kolme Konttiravintolaa, jotka kaikki on nimetty John Mortonin lasten mukaan. Vuoden 2015 alusta alkaen olemme kohdistaneet kaikki voimavaramme vain Konttiravintoloiden kehittämiseen ja luopuneet alkuperäisestä kivijalkaravintolasta.

Tiesitkö, että yksi ravintolan perustajista, Jarna Kaplas luotsaa Konttiravintoiloita edelleen yrittäjänä ja ainoana omistajana. Hän perusti ensimmäisen Morton-ravintolan vain hieman yli kaksikymppisenä yhdessä kahden kaverinsa kanssa.

Ensimmäinen Morton Ravintola Rautalammilla ulkoapäin kuvattuna.

Tervetuloa synttäreillemme!

Tuplasynttärien kunniaksi koko viikon ajaksi (Katso Facebook-tapahtuma) nostamme listallemme melkoisen klassikon, John’s burgerin. Jykevän kokoinen, miedosti chilimaustettuun sämpylään tehty burgeri on ensimmäinen burgerimme. Kai sitä voi siis sanoa koko burgerilistamme peruskiveksi. Suosittelemme ehdottomasti tulla maistamaan! John’s burgereita on tarjolla rajattu määrä, joten kannattaa olla nopsa!

John's burger saatavilla vain synttäriviikolla ja niin kauan kuin tarvikkeita riittää
John’s burger saatavilla vain synttäriviikolla ja niin kauan kuin riittää

Jos mahaan vielä mahtuu, niin suussa sulavaa rouva Mortonin mutakakkua on synttäritarjouksena saatavilla 2 yhden hinnalla eli kaverille kanssa. Myös juomahyllyllä ja jätskitiskissä on tällä viikolla spesiaalimakuja.

Synttäriohjelmamme järjestetään Varkaudessa. Tiistaina lapsukaisille on tarjolla jäätelöpaja ja lauantaina bluesmies Little Willie Mehto musisoi Konttiravintolan terassilla kello 19.

Tai jos et ehdi mukaan synttärijuhliin tällä viikolla, niin tule mukaan juhlimaan  elokuussa Rautalammille. Silloin järjestämme Rautalammin Rämäkällä koko kesän huipentavan musiikkifestivaali Morton Festin. Olisipa mukavaa nähdä siellä mahdollisimman monta tuttua kasvoa mukana juhlimassa!