Konttiravintola Morton,

Kesätekemistä Äänekoskella? Lue Mortonin 5 vinkkiä

Myös Äänekoski tarjoaa kesällä parastaan. Me mortonilaiset olemme täällä vasta toista kesää, joten emme vielä tiedä kaikkea, mutta kokosimme tähän meidän parhaat vinkit mitä tehdä kesällä Äänekoskella.

Äänekoski tunnetaan erityisesti paperiteollisuudestaan ja se elää täällä edelleen vahvana. Valtatie nelosta pitkin Jyväskylästä Äänekoskelle hurauttaa reilussa puolessa tunnissa. Jos taas lähtee kurvailemaan toiselta puolelta kaupunkia pyyhkivää kantatietä 69 päätyy alle tunnin autoilun jälkeen Mortonin kotipitäjään Rautalammille. Jos knoppitietoa kaipaat niin hyvä tietää, että aakkosjärjestyksessä Äänekoski sijoittuu kuntalistauksessa koko joukon viimeiseksi? Meidän valkoinen konttiravintolamme “Little Aaron” on nyt toista kesää Äänekoskella, aivan keskustan tuntumassa sijaitsevassa rantapuistossa.

Konttiravintolan oman ohjelman lisäksi kokosimme tähän teidän iloksenne muutaman varman vinkin miksi kannattaa tulla käymään Äänekoskella tänä kesänä. Jos haluaa juttua heittää paikallisten kanssa, niin keskustelun saa varmasti auki, kun ottaa aiheeksi Äänekosken Huiman päivän kunnon joko jalkapallo- tai koripallokentillä sekä sitten vireillä oleva Metsä Groupin miljardi-investoinnin uuteen biotuotetehtaaseen.

Jos tahdot retkeillä tai kalastaa ota suunnaksi

Kapeenkoski

Kuuleman mukaan Kapeenkoski Äänekosken ja Laukaan rajalla lumoaa niin kalastajat kuin retkeilijätkinKyllä tämän takia kannattaakin poiketa 15 kilometrin päähän Konttiravintolalta.

Kosken vieressä olevaan Kapeenniemeen astutaan massiivisesta honkaportista. Kesäaikaan polkureittejä kiertelee monia ristiinrastiin mäntymetsäistä niemeä. Taukopaikkoja tulisijoilla löytyy polkujen varsilta useampia ja löytyypä laavujakin, jos tahtoo jäädä vaikka yön yli. Kapeenniemen metsissä ja rannoilla on runsaasti eläimiä, eikä esimerkiksi liito-oravan tai saukon näkeminen ole ollenkaan mahdotonta. Myös peuroja, hirviä ja jopa ilveksiä alueella kuljeskelee aina toisinaan.

Kapeenkosken lisäksi Kapeenniemen ympärillä sijaitsevat myös Makasiinikoski, Luijankoski ja Kärmekoski. Ne kaikki ovat suosittuja kalapaikkoja missä kalamiehet (ja -naiset) jallittelevat muunmuassa lohikaloja, kuten hieman harvinaisempaa harjusta. Muistathan, että koskissa kalastaminen ilman kalastulupaa on kielletty. Tarkemmat säännöt kalastukseen löytyvät täältä: http://www.kapeenkoski.com/

Kuplettimestari Reino ”Repe” Helismaa vietti nuoruutensa kesiä tukkijätkänä nimenomaan Kapeenkoskella.

KaKapeenkosken lahkomylly.
Kapeenkosken Lahkomylly. Kuva: Qsirppi

Jos etsit rentoa kesäistä sporttia, silloin homman nimi on

Frisbeegolf

Frisbeegolfin harrastajamäärät ovat olleet viime vuosina hurjassa kasvussa. Eikä ihme, sillä lajiin on aloittelijankin helppo päästä mukaan jo ensimmäisellä heitolla, mutta haastetta löytyy silti loputtomasti. EHkä juuri se tekee lajista niin kiehtovan.

Äänekoskella frisbeegolfratoja on kaksi; ensimmäinen, 18 väyläinen rata löytyy Äänekosken liikuntapuistosta futis- ja jääkiekkokenttien vierestä kangasmetsästä. Virallinen osoite radalle on Honkolankatu 22, Äänekoski.

Toinen rata löytyy Suolahdesta, mihin se rakennettiin hyvin pitkälti talkoovoimin kesällä 2015. Rata starttaa Telakkakadun koulun pihasta. Mittaa tällä radalla on 9 väylän verran.

Kierrokset molemmilla radoilla mahtuvat hyvin samalle reissulle, sillä välimatkaa radoilla on vain alle parikymmentä kilometriä. Vinkkinä suosittelemme aloittamaan Suolahdesta, sillä Äänekosken frisbeegolf-radalta on jälkipeleille Konttiravintolaan vain noin 7 kilometriä. Molempien ratojen käyttö on ilmaista, kunhan vain frisbeet ovat omasta takaa.


Jos kaipaat musiikkia koko rahan edestä. Merkitse kalenteriin heinäkuun viimeinen viikko ja

Keitele Jazz

Jo yli 30 kertaa järjestetty musiikkitapahtuma Keitele Jazz vetää heinäkuun lopussa pitkin viikkoa, ympäri kaupunkia järjestetettäviin tapahtumiin vuosittain tuhansia ihmisiä. Radiosta tuttujen hittiartistien lisäksi tapahtuma marssittaa lavalle usein myös hieman harvinaisempia bändejä, niin myös tänä vuonna. Tässä tapahtumassa musiikki on vahvasti pääosassa.


Keitelejazzin pääareena, jazzteltta sijaitsee samalla rannalla Konttiravintolan kanssa ja matkaa meiltä sinne on vain muutama sata metriä. Jos nälkä yllättää niin matkalla jazzeille kannattaa kulkea tästä Mortonin terassin kautta.

Tänä vuonna (2016) jazzteltan ohjelma näyttää seuraavanlaiselta:

  • Ke 27.7. Tuure Kilpeläinen, Ile Kallio Big Rock Band, Juha Tapio
  • To 28.7. Tiisu, Chisu, J. Karjalainen
  • Pe 29.7. Lauri Porra, Frank Zappa Memorial Pancake Breakfast, Carl Palmer’s ELP Legacy
  • La 30.7. Jarmo Saari Republic, Anssi Tikanmäen Orkesteri: “Maisemakuvia Suomesta”, Lauluyhtye Rajaton

Jos haluat nautiskella kesäteatterista, silloin valintasi on

Kievarin Kesäteatteri

600 istumapaikkainen Kievarin kesäteatteri on rakennettu Kartano Kievarin pihamaalle. Kesäteatterissa pyörii läpi kesän useita eri esityksiä. Kuten useana kesänä aiemminkin tuo iskevistä huumoristista revyistään tunnettu Uusi Iloinen Teatteri Äänekoskelle jopa kaksi esitystä; heinäkuun ajan pyörii Sari Havaksen sekä Kummelista tutun Heikki Silvennoisentähdittämä komedia Aikamoisia akanketaleita. Hupaelma on kertomus siitä, miten kolme kovin erilaista voimakasta naista onnistuu pelastamaan pienviljelijä Kauno Virtasen erikoiset afäärit ja siinä sivussa myös hänen miehuutensa.

Heinä-elokuun taitteessa yhden viikonlopun ajan kesäteatterissa esitetään Melkoisia muskettisotureita, jonka rooleissa nähdään mm. Jussi Lampi, Sari Siikander ja Puntti Valtonen.

Koko perheelle tarkoittu seikkailusatu Robin Hood on tehty paikallisin voimin. koko esiintyjäkaartin ikähaitari on uskomaton 4-75 vuotta. Pääosan näyttelee nuori äänekoskelainen Niko Dahlblom. Elokuulle saakka on mahdollista päästä seuraamaan millaisiin seikkailuihin rikkaita vastaan taisteleva Loxleyn Robin, Marian-neito, Nottinghamin seriffi, munkki Tuck ja muut tämän klassikkosadun uuden version tähdet mahtavatkaan joutua.

Aivan Äänekosken ytimessä ei tämäkään paikka sijaitse vaan, matkaa Konttiravintolalta on reilut kymmenen kilometriä.

UIT: AIkamoisia akanketaleita
“Aikamoisia akanketaleita” pääosissa: Heikki Silvennoinen, Riitta Havukainen, Sari Havas, Elina Stirkkinen & Jyrki Kemppainen

Jos meinasit hörpätä huurteisen hieman erikoisemmassa paikassa. Käy tarkastamassa

Taikapub Markus

Sisäänastuessa Pub Markus voi vaikuttaa melko tavanomaiselta baarilta ja sitä se monessa mielessä varmasti onkin. Kannattaa kuitenkin pitää varansa, jos tiskillä sinua asettuu palvelemaan silmälasipäinen, pujopartainen ja suulas mies. Kyseessä saattaa olla nimittäin talon isäntä Taikuri Jore. Kansainvälistäkin menestystä niittänyt kaksinkertainen taikuuden suomenmestari temppuilee mielesi solmuun ennen kuin ehdit “kippis” sanoa. Samainen veijari oli muuten korttipakkansa kanssa hämmentämässä ensimmäisen Morton ravintolan avajaisten asiakkaita kuusi vuotta sitten.

Tällaista taikapubia ei Suomessa tiettävästi toista ole, jos montaa koko maailmassakaan. Tätä voi jo sanoa paikalliseksi erikoisuudeksi. Kurkkaappa tuosta videolta Joren temppuilua muutaman vuoden takaa:

Paikallinen tietäjä antoi Pub Markuksen drinkkisuositukseksi “Olutta ja Gambinaa“. Unohtui kysyä, tarkoittiko hän ne samaan vai eri laseihin.