Little Willie Mehto – bluesharppu, mies ja öljypönttökitara
Bluesin kisällistä mestariksi hyvää vauhtia matkalla oleva Little Willie Mehto saapuu jälleen sukujensa maille Rautalammille. Morton Festin lavalle Little Willie tuo mukanaan mielenkiintoisen sekoituksen suomalaista ja amerikkalaista bluesia, huuliharpun, öljykanisterista ja sikarilaatikosta kyhätyt kitarat sekä juurevan poljennon. Musiikissaan Willie matkustaa takaisin juurimusiikin alkulähteille eli syvälle Mississippi-joen suistoon ja varhaisimpien bluesin taitajien riisuttuun soundiin.
Helsinkiläinen Mehto on vieraillut Rautalammilla esiintymässä taajaan soolokeikoilla ja esimerkiksi Grand Merlinin riveissä jo 90-luvulta saakka, mutta viettää täällä muutenkin paljon aikaa, sillä molemmat hänen vanhemmistaan ovat Rautalammilta kotoisin. Hän ehti esiintyä myös useampaan otteeseen alkuperäisessä Ravintola Mortonissa, viimeksi ravintolan läksijäisissä uudenvuodenaattona 2014.
Myös bluesherhiläisen piston Little Willie kertoo saaneensa nimenomaan rautalampilaiselta sedältään Pekka Mehdolta. Hän on monipuolinen musadiggari ja erityisesti rootsmusiikin ystävä.
Little Willien musiikkia on kutsuttu primitiiviseksi ja tinkimättömäksi bluesiksi, joka on tehty perinteitä syvästi kunnioittaen. Willien viimeisin levy, There ain’t no coolin’, oli äänitystä, miksausta ja masterointia myöten yhden miehen voimin toteutettua yksinkertaista, mutta sävykästä bluesia, jossa lauletaan milloin Jupiter womanista, milloin Hard headed womanista. Levyllä ollaan perusasioiden äärellä ja kansikuvakin kitaraposeerauksineen näyttää, kuin hatunnostolta bluesin kanta-isälle, Robert Johnsonille.
Aito ja rehellinen fiilis
Tällä hetkellä Mehdon elämä pyörii perheen, työn ja musiikin ympärillä. “Teen tavallaan kahta duunia: Ravintola-alan työtä tarjoilijana ja sitten bluessoittokeikat päälle.”
Uutta musiikkia Mehto vaikuttaa luovan jatkuvasti, nytkin materiaalia on valmiina vähintään yhden levyn verran. Uuden soololevyn tekeminen on käynyt mielessä koko ajan. En ole vielä saanut aikaiseksi äänittää, mutta materiaalia löytyy kyllä riittävästi. Lähiaikoina olisi kuitenkin tarkoitus mennä äänittämään mies, kitara ja huuliharppu -meiningillä levyä Rautalammille mummon mökin vintille.
“Siellä on hyvä soundi ja tunnelma. Yhdellä mikillä homma purkkiin. Uskoisin että viikonlopun aikana homma ois paketissa. Paikalla on tärkeä merkitys levyn teossa. Fiilis pitäisi kuulua äänitteellä. En usko levyn- tai biisienteossa tyyliin, jossa tehdään hitaasti vähitellen. Mielestäni tärkeintä on elää hetkessä ja olla läsnä – taltioida sen hetkinen aito ja rehellinen fiilis.”
Bluesin mestarien opissa
Tänä vuonna Mehto kiertää Suomessa Rautalammin lisäksi ainakin Seinäjoen, Helsingin ja Heinolan, mutta kysyntää on ulkomaillakin, kuten Tartossa ja Tukholmassa. “Olen kiertänyt ravintola- ja festivaalilavoilla Italiassa, Virossa, Saksassa, Ruotsissa ja Ranskassa. Tänä kesänä olen lähdössä pienelle minirundille Pohjois-Ranskaan. Esiinnyn siellä paikallisten huippumuusikoiden kanssa.”
Huippumuusikoiden seurassa Willie vaikuttaa viihtyvän Suomessakin. Mehto on keikkaillut kaksikkona suomalaisen bluesin auktoriteetin, bluesministeri Esa Kuloniemen kanssa ja nuorena pojankloppina hän hakeutui huuliharppumestari Pepe Ahlqvistin oppiin instrumentin taidossa.
“Noi oli tärkeitä ja opettavaisia kokemuksia nuorelle miehelle. Pepellä on todella hyvä akustinen harppusoundi. Monta kertaa Pepe soittaa suoraan laulumikin läpi ilman huuliharppumikkejä, vahvistimia tai efektejä. Ja se toimii. Nykyään pyrin itsekin tuohon samaan yhä enemmän. Huuliharppu taskuun ja that’s it.”
Huuliharpun lisäksi Little Willien soitinvalikoimaan kuuluu muitakin nimenomaan bluesille tyypillisiä instrumentteja.
“Viime kesänä kävin Rautalammin Iisvedellä hakemassa ystävältäni Ari Junkkilalta vanhan Gastrol-öljykanisterin. Tästä kanisterista Hobo 63 Cigar Box Guitarsin kitaranrakentaja Janne Nieminen rakensi minulle 6 kielisen sähkökitaran. Muun muassa tällä kitaralla tulen soittamaan Morton Fest -tapahtumassa. Tulossa loistava show!”