Linnan juhliin nuoriin suunnittelijoihin luottaen

Konttiravintola Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas nähdään itsenäisyyspäivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana Linnan juhlissa. Aiempien vuosien tapaan presidentti muisti kutsulla Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksen saanutta. Jarna osallistuu juhliin yhdessä puolisonsa Riku Hakkaraisen kanssa.

Juhlien kutsu kilahti postilaatikkoon lokakuun lopussa, eli aikaa sopivan juhlapuvun ja korujen löytämiseen oli vain reilu kuukausi. Jarna halusi etsiä nuoret suunnittelijat, joiden luomuksia ei ole aiemmin Linnan juhlissa nähty ja antaa heille mahdollisuuden näyttää kykynsä. Kuin ihmeen kaupalla sopivat suunnittelijat löytyivät Kuopiosta. Jarna antoi näille tulevaisuuden tekijöille hyvin vapaat kädet toteuttaa omia ideoitaan ja on lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Suunnittelijat ovat suurinpiirtein saman ikäisiä mitä Jarna itse oli ensimmäistä Morton-ravintolaa perustaessaan. Iltalehti haastatteli Jarnaa ennakkoon ja jutussa muistellaan myös hieman Konttiravintolan alkuaikoja.

Jarna on aiempina vuosina seurannut suoraa lähetystä Linnan juhlista kotisohvalta käsin. Nyt hän odottaa Linnan juhlien olevan ainutkertainen kokemus ja epäilee juhlien olevan vähän rennommat, kuin mitä TV-lähetys antaa ymmärtää. Jarna kertoo olevansa ylpeä saadessaan edustaa juhlassa itsensä lisäksi myös Suomen nuoria yrittäjiä. Konttiravintola Mortonin Instagramissa (@konttiravintola) välitämme itsenäisyyspäivänä Jarnan jännittävän juhlapäivän tunnelmia.

Pukuloisto ja asustevalinnat ovat Linnan juhlien suurimpia puheenaiheita, joten lienee paikallaan kertoa hieman Jarnan juhlapuvusta ja koruista.

Pukusuunnittelijat: Henna Hiltunen & Taru Rinne

Jarnan puvun ovat suunnitelleet nuoret suunnittelijat Henna Hiltunen, 26, ja Taru Rinne, 23. Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Se näkyy myös puvussa, sillä suunnittelijoille puvun inspiroijana on toiminut kreikkalaisen mytologian tiedon ja viisauden jumalatar Athene. Suunnittelijat kertovat vahvan naishahmon olevan juuri sopiva innostaja Jarnan pukuun.

Jarnan puku on väriltään oliviinvihreä ja kankaan materiaalina on puuvillasekoite.

Puku on tehty mittatilaustyönä ja suunnittelijat ovat itse vastanneet sen valmistamisesta. Jarnalla oli pukua koskien oikeastaan vain yksi toive; ettei puku olisi punainen. Lopulta puvun väriksi valittiin oliivinvihreä. Suunnittelijat uskovat puvun materiaalina käytetyn kimallekankaan olevan varsinainen katseenvangitsija. Puvussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että se on pukeutujalleen mukava päällä, jotta juhlista voi nauttia täysin. 

Henna Hiltunen ja Taru Rinne ovat tavanneet toisensa opiskellessaan vaatesuunnittelua Savonia -ammattikorkeakoulussa Kuopiossa. Yhteisiä projekteja he ovat tehneet aiemminkin, mutta tästä projektista erilaisen teki tiukka aikataulu, sillä koko prosessi ideasta valmiiksi puvuksi piti saada onnistumaan vain kolmessa viikossa. Suunnittelijat myöntävät oman lisäpaineensa tuoneen tieto siitä, että pian puku on miljoonien TV-katsojien ihmeteltävänä.

Pukusuunnittelijoille projekti oli haaveiden täyttymys ja oiva tilaisuus kehittyä. Vaikka juhlapukeutumisen etikettisäännöt olivat heille entuudestaan tuttuja, piti nyt tutustua tarkasti myös Linnan juhlien täydentäviin pukeutumisohjeisiin. Molemmille suunnittelijoille tämä on ensimmäinen kerta, kun heidän pukujaan nähdään itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Tulevaisuuden suunnitelmissa heillä on oman suunnitteluyrityksen perustaminen, joten laitappa seurantaan saman tien Tarun ja Hennan yhteinen Instagram-tili @rinnexhiltunen

Jarnan puolison, Rikun pukuvalintana on perinteinen frakki.

Jarna Kaplas nähdään linnan juhlissa yhdessä puolisonsa Riku Hakkaraisen kanssa.

Korusuunnittelija: Julia Pirkkalainen

Jarnan asun viimeistelevät Julia Pirkkalaisen suunnittelemat ja valmistamat korvakorut sekä sormus. Savonia ammattikorkeakoulussa korumuotoilua opiskeleva Julia kertoo korujen inspiraationa tulleen Suomen luonnosta ja vesistöistä. Korut kantavat nimeä “Särkkä” ja suunnittelija itse kertoo hiekkasärkän olevan hyvä vertauskuva sille, kuinka elämä ja yrittäjyys on kuin aalto, johon kasaantuu niitä tiedon ja taidon murusia, mitä matkan varrelta on tarttunut mukaan. Julia kuvailee korujen olevan tyyliltään pehmeitä ja aaltoilevia, mutta silti dramaattisia. Korvakorujen simpukkamainen aaltomuoto toistuu myös sormuksessa hieman muunneltuna.

Korusuunnittelun lähtökohtana käytettiin puvun luonnoksia, jotta kokonaisuus toimisi saumattomasti yhteen. Mieleisen tyylin löytämisessä keskustelun pohjana käytettiin myös kuvia Julia Pirkkalaisen aiemmin tekemistä eri tyylisistä koruista. Yhteinen näkemys mieleisistä korusta löytyi nopeasti ja ajatusta hiottiin vielä 3D-mallinnettujen luonnosten avulla. Korut on valettu hopeasta ja ne on pinnoitettu kullalla. Julia Pirkkalainen kertoo korujen valmistuneen parissa viikossa, vaikka myöntää työpäivien venyneen pitkiksi.

Korut on valmistettu tilaustyönä Jarna Kaplakselle Linnan juhliin, mutta Julia Pirkkalainen kertoo olevan mahdollista, että nämä korut ovat osa hänen tulevaa mallistoaan.

Lisää Juliasta Äänekosken kaupunkisanomien tuoreesta jutussa, osoitteessa juliapirkkalainen.fi tai Instagramissa @jpirkkalainen


Suora lähetys Linnan juhlista Yle TV1:ssa ja Yle Areenassa perjantaina 6.12.2019 klo 19 alkaen. Jarnan kutsussa mainittu saapumisaika hänelle on 19.20.