Mortonin olut
Konttiravintola on melkoinen tilaihme. Säilytystilaa on vähän, mutta kaikelle tarpeelliselle löytyy paikkansa. Myös juomavalikoiman suhteen olemme parhaamme mukaan pyrkineet pitämään valikoiman tiiviinä, silti kattavana.
Tällä hetkellä juomavalikoimastamme löytyy myös kaksi omaa oluttamme. Tässä blogissa kurkataan näiden Mortonin omien oluiden etikettien taakse ja muistellaan myös paria aiempina vuosina valikoimissa ollutta omaa ölppöstä.
Morton’s APA
Kesälle 2021 Mortonin burgerille haluttiin täydellinen, sellainen kevyt ja helposti hörpättävä kaveri. Niin syntyi Morton’s APA eli American Pale Ale. Oluen on suunnitellut pitkäaikainen työntekijämme Jami Halttunen. Ensimmäiset versiot tästä oluesta koekeiteltiin Jamin kämpässä ja loppuun asti resepti viilattiin yhdessä Iso-Kallan panimon kanssa. Morton’s APA tehdään Iso-Kallan panimolla Kuopiossa.
Olut julkaistiin kesälle 2021, mutta kesälle 2022 reseptiin tehtiin vähän viilausta, oikeastaan paristakin syystä. Ensimmäisenä kesänä erään haluamamme humalan saatavuudessa oli ongelmia, joten käytimme silloin samankaltaista humalaa ja toisaalta myös kuuntelimme asiakkaiden mielipiteitä oluesta ja viilasimme reseptiä niiden pohjalta.
Etiketin on suunnitellut graafikko Lahja Kallinen, piirroshahmon on piirtänyt kuvittaja Simo Heikkinen.
Morton’s Witbier
Pyysimme Iso-Kallan panimon tyypit nauttimaan kesäpäivän auringosta Mortonin terassille ja sen jälkeen kysyimme: Millainen olut sopisi tällaisiin hetkiin parhaiten? Vastaus löytyi helposti ja niinpä seuraavana kesänä, kesällä 2018, juomavalikoimamme täydentyi belgialaistyyppisellä mausteiselle vehnäoluelle, witbierillä. Siitä lähtien tämä olut on ollut asikkaidemme suosiossa. Olut tehdään Iso-Kallan panimolla Kuopiossa.
Morton’s Witbier -etiketin on suunnitellut graafikko Miretta Mäkelä, piirroshahmon on piirtänyt kuvittaja Simo Heikkinen.
Morton’s Steam Beer
Kesällä 2014 halusimme saada Mortonin konttiravintoloihin oluen mitä mistään muualta ei saa ja käännyimme jälleen Hiisi -panimon puoleen (niinkuin myös Emäpitäjä-oluen kanssa, josta kerrotaan tuossa jäljempänä). Hiisin panimomestarilla Tatu Hiitolalla olikin heittää juuri sopiva ässä hihasta. Tatu ehdotti, että eiköhän tehdä höyryolutta eli Steam Beeriä.
Höyryolut, steam beer on alunperin amerikkalainen, täällä päin jokseenkin harvinainen oluttyyppi. Siinä erikoista on se, että se tehdään lager -oluista tuttua pintahiivaa käyttäen, valmistusmetodin ja käymislämpötilojen ollen kuitenkin suurinpiirtein samat kuin ale-tyyppisessä pohjahiivaoluessa.
Tarinan mukaan oluttyyppi syntyi työläisväestön keskuudessa 1800-luvun Yhdysvaltojen villissä lännessä. Siellä olutta valmistettiin saatavilla olevista raaka-aineista, mutta lager-oluen valmistukseen normaalisti vaadittava matalahko lämpötila oli käytännössä liian vaikeaa ja kallista saada onnistumaan Kalifornian lämmössä.
Morton’s Steam Beeriä oli meillä tarjolla ainakin kesinä 2014, 2015 ja 2016. Olutta tehtiin parilla eri reseptillä ja reseptin mukana myös etiketti päivittyi. Ensimmäisen version taustavärinä oli vaalean ruskea (kuten kuvassa alla), toisessa vihreä. Molemmat etiketit suunnitteli pieksämäkeläinen ystävämme, graafikko Heikki Skyttä. Etiketissä itse John Morton täryyttelee höyryjyrällä.
Olutkellari -blogi kirjaili ajatuksiaan oluesta vuonna 2014 otsikolla: Savonsukuista jenkkivibaa Rautalammilta
Emäpitäjä pestuuolut
Emäpitäjä -olut oli ensimmäinen meitä varten tehty olut ja muistikuvan mukaan tämä olis jyväskyläläiselle Hiisi -panimolle yksi ensimmäisiä muille tehtyjä oluita. Melkoista pioneeritouhua siis. Kotikylästämme Rautalammista puhutaan entisenä suurena Emäpitäjänä ja siitä juontaa juurensa myös oluen nimi. Myös itse olut sain inspiraatiota kotikylämme historiasta. Perimätiedon mukaan Rautalammin kartanoissa oli 1900-luvun alkupuolella tapana ryvätä rukiista niin sanottua vahvaakaljaa pitoihin ja juhlapyhiksi.
Emäpitäjä olut valmistui vuoden 2013 Pestuumarkkinoille ja sitä oli saatavilla Rautalammin kivijalkaravintolasta sekä konttiravintoloistamme vuosina 2013 ja 2014. Meillä oli tästä oluesta sellainen visio, että siitä tulisi kotikylämme Rautalammin yhteinen olut, jota olisi saatavilla niin kaupoissa kuin ravintoloissa. Visio ei kuitenkaan koskaan oikein toteutunut, sillä syystä tai toisesta kukaan muu ei tarttunut ideaan. Ehkä aika ei ollut vielä kypsä.
Oluen etiketti on omaa tuotantoa, sen on suunnitellut ja taittanut Mortonin perustaja Petri Virta. Etiketistä oli kaksi eri versiota, joissa erona oli lähinnä etikentin pääfontti. Taustakuvana on ikivanha Rautalammin emäpitäjän karttakuva.
Olutkellari -blogi hörppäri myös Emäpitäjä -olutta ja kirjoitti siitä otsikolla: Olutta ja historian havinaa – Emäpitäjä Pestuuolut ja pestuumarkkinaperinne
Take away! Mortonin olutta myös mukaan
Mortonin omia oluita sekä omaa karviaislimonadia myydään myös mukaan. Karviaislimua voi ostaa mukaan ihan jokaisesta Mortonista, olutta vain osasta ravintoloista. Olutta voi ostaa mukaan Mortonin Konttiravintolasta Helsingistä, Jyväskylästä, Joensuusta, Varkaudesta ja Rautalammilta.
Miksi olutta voi ostaa mukaan vain osasta Mortoneista? Noh, tämä nyt taas on tällainen byrokraattinen kukkanen. Anniskelulain mukaan olutta saa myydä mukaan vain ravintoloista joissa on sisätilat ja kaikissa meidän ravintoloissamme niitä ei ole. Erikoinen linjaus, mutta näillä mennään.
Kirjoitus on julkaistu Kansainvälisenä olutpäivänä