Mortonin perustajat Petri Virta ja Jarna Kaplas tulevan Rautalammin Konttiravintolan lumisella terassilla.
|

Rautalampi, me tullaan kotiin!

Täältä kaikki alkoi vuonna 2010. Maailma kutsui meitä vuonna 2015, mutta nyt, vuonna 2021, on kotiinpaluun aika. Morton avaa kahvilan Rautalammille kesällä 2021.


Ystävänpäivä on perinteisesti ollut meille päivä jolloin kerrotaan tulevan kesän suunnitelmia. Ei aiota tehdä poikkeusta tänäkään vuonna! Tänään meillä on ilo kertoa jotain hyvin ainutlaatuista. Meillä on ilo kertoa, että kesällä 2021 palaamme sinne mistä kaikki alkoi, Rautalammille. Alla oleva videolta voit kerrata miltä Mortonin ensimmäiset askeleet aikanaan Rautalammilla näyttivät.

Niille ketkä eivät tiedä kerrottakoon, että Rautalampi on sellainen näpsäkkä 3000 asukkaan kylä Pohjois-Savossa, Jyväskylän ja Kuopion keskivälissä. Tänne perustimme ensimmäisen Mortonin, Emäpitäjän olohuoneen vuonna 2010. Se oli toiminnassa vuoden 2014 loppuun saakka, siitä eteenpäin olemme tutkineet maailmaa Konttiravintoloiden kanssa. Näiden vuosien aikana olemme ehtineet avaamaan Konttiravintoloita usealle paikkakunnalle, viimeisimpänä Helsinkiin. Ensi kesänä ravintoloita on seitsemällä paikkakunnalla – Rautalampi mukaan lukien.

Rautalammin Morton -kahvila aukeaa Arttelin päätyyn, museon naapuriin, toukokuun lopussa. Auki ollaan näillä näkymin elokuun puoliväliin sekä sitten vielä Pestuumarkkinaviikonloppuna. Terassi on aurinkoinen, mutta paljon saadaan paikkoja myös sisätiloihin.

Jyväskylässä ja Helsingissä kahvilat ovat osa Mortonin ravintoloita, mutta Rautalammille avataan nyt ihan ensimmäinen Mortonin kahvila. Burgerien sijasta kahvilan vetonaulat ovat ehdottomasti ihana aamiainan ja huiket Morton pancakesit. Nammmm! Erikoiskahvit ja anniskeluoikeudet kuuluu kuvioon myöskin.

Tähän se tulee. Mortonin kahvila aukeaa kesäksi 2021 Arttelin taloon Rautalammille.

Miksi Rautalammille?

Mietit varmaan, että miksi Morton palaa nyt Rautalammille? Oikeastaan kaikki sai alkunsa viime kesänä, kun olimme juhlimassa Mortonin kymppisynttäreitä perustajakolmikon eli Jarnan, Petrin ja Iiron kesken. Teemme tällä porukalla vuosittain kesäretken, johon pyrimme mahduttamaan toinen toistaan erikoisempia vierailukohteita. Tällä kertaa matkamme vei tutustumaan palkitusta Napue Ginistä tunnettuun Kyrön tislaamoon.

Siellä tunnelmaa aistiessa ja tarinoita kuunnellessa tajusimme sen; kuinka sitä voisi koskaan olla paikallaan jos ei ole juuret maassa. Meidän juuret ovat syvällä Rautalammilla, joten jossain muodossa olisi mukava palata kotikonnuille. Mahdollisuus ilmaantuikin yllättävän nopeasti, kun Arttelin Reeta tarjosi meille mahdollisuutta tulla jatkamaan heidän kauppansa päädyssä sijaitsevan merikonttikahvilan toimintaa.

Arttelin yrittäjä Reeta on aina ollut meille yksi tärkeimpiä tukijoita. Hän on aina tukenut, auttanut ja kannustanut meitä, vaikka ehkä välillä vähän pyöritellytkin päätään sillä tavalla äidillisesti. Ollaan ihan tosi onnellisia, että päästään nyt tekemään vuosien tauon jälkeen yhdessä juttuja Reetan ja muun Arttelin jengin kanssa. Hyviä juttuja on viritteillä myös naapuriemme eli Zepeteus-kahvilan ja Rautalammin museon kanssa. Hirveen hankala malttaa olla kertomatta, miten huikee näyttely on museoon ens kesänä tulossa!

Kesän huipennuksena, lauantaina 7.8.2021 museon puistossa eli ihan tässä meidän vieressä juhlitaan Mortonin synttäreitä suuren ilmaiskonsertin muodossa. Pääesintyjänä nähdään Vesterinen yhtyeineen. Tää konsertti oli alunperin tarkoitus järjestää jo viime kesänä, kun tuli täyteen 10 vuotta Mortonin perustamisesta. Silloin yleinen tilanne ei juhlimista mahdollistanut, mut pidetään peukkuja, että tänä vuonna onnistus. Tän konsertin idiksenä on kiittää teitä kaikkia, ketkä olette meitä auttaneet, tukeneet ja kannustaneet tässä vuosien varrella. Toivotaan, että päästään juhlimaan yhdessä elokuussa!


Rautalammin Morton -kahvilan avajaisia on tarkoitus vietellä toukokuun lopulla. Kesäravintolamme Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa ja Pieksämäellä avautuvat vapun aikoihin. Helsingin Morton onkin avoinna ympäri vuoden, joten sinne voi tulla pahinta ikävää lievittämään myös näin talvella.

Mut kohtahan se on jo kesä. Nähään pian!

P.S. Niin kaunis on Rautalampi – minä palaan kotiin taas! Kyllähän tähän tilanteeseen kaikkein osuvin biisivalinta on Grand Merlinin Rautalampi antehm. Tän tahtiin me on tätä paluuta Rautalammille suunniteltu. Pistähän tuosta videolta tää klassikko soimaan, niin pääset sinäkin tunnelmaan. 🙂

Grand Merlin – Rautalampi (LIVE)